Mario Damen

Foto: Rob Beurse

Ik doceer middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daar geef ik zowel inleidende colleges over de middeleeuwse geschiedenis als gespecialiseerde cursussen over bijvoorbeeld de adel, toernooien, feestcultuur en paleografie.

Ik doe vooral onderzoek naar de adel in de Nederlanden, met name in het hertogdom Brabant. Verder publiceer ik over politieke representatie, toernooien, middeleeeuwse geschenken, gebrandschilderde glazen, Bourgondische vorsten en vorstinnen. Veel van mijn publicaties vind je hier.

Verder leid ik sinds februari 2016 een onderzoeksproject getiteld De verbeelding van een territorium. Constructies en representaties van laat middeleeuws Brabant. In dit project ontrafel ik samen met Kim Overlaet en Arend Elias Oostindiër de verschillende, maar soms ook overlappende, opvattingen over wat precies het hertogdom Brabant voorstelde in de ogen van de vorst, de adel en de stedelijke elites in de late middeleeuwen. Hoe kreeg het territorium vorm en hoe werd het gerepresenteerd door middel van verschillende media?

5 gedachten over “Mario Damen”

 1. Beste Mario,

  Ben jij soms familie van Sr. Aquinata Damen die geschiedenisles gaf op de MMS te Huize Bijdorp, Voorschoten?
  Ik kwam jouw naam en die van Sr. Aquinata tegen op de bedanklijst van het proefschrift van Geertruida de Moor.
  Met vriendelijke groeten,
  Mary Eggermont-Molenaar

 2. Beste Mario, ik ben reeds een heel eind gevorderd in het schrijven van een historische roman die zich afspeelt in Mechelen. Daarin heb ik een hoofdrol voorbehouden voor Jan van Musene. Het verhaal van Mathieu Cricke heb ik reeds eerder teruggevonden. Dat Jan een bastaardzoon is van een priester, is nieuw voor mij. Heb je nog andere informatie over deze figuur ? Hartelijk dank. Jan

   1. Beste Mario,
    Bedankt voor je reactie.
    Inmiddels schrijf ik onverdroten verder.
    Literaire groet.
    Jan

Vragen, opmerkingen, reacties, suggesties....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s