Over dit blog

In dit blog schrijf ik over de kronkelige zijpaden van mijn onderzoek naar de Bourgondische en Habsburgse vorsten en edelen in de verstedelijkte samenleving van de Nederlanden in de late middeleeuwen (veertiende tot en met de zestiende eeuw). Ik doe verslag van opmerkelijke zaken die ik tegenkom tijdens bezoekjes aan musea, kastelen en archieven. Mijn meer wetenschappelijke artikelen vind je hier en ook op google books is er het een en ander te vinden (hier, hier en hier bijvoorbeeld).

Het webadres van dit blog (burgundian nobility) is ontleend aan onderzoeksproject naar de adel in de Nederlanden waaraan verder Antheun Janse, Arie van Steensel en Véronique Flammang waren verbonden. Voor dit blog heb ik bewust gekozen voor het Nederlands om zo een bredere kring dan alleen vakgenoten te bereiken.

Reacties, suggesties en ook bijdragen zijn welkom!

Wil je teksten overnemen uit dit blog? Neem dan even contact met me op.

De afbeelding in de header van dit blog is afkomstig uit het manuscript British Library Additional 12228 f. 214v-215 (‘Tournament with ladies watching’) beschikbaar gesteld via een Creative Commons Licence.

2 gedachten over “Over dit blog”

  1. Ik heb onlangs een proefschrift (“Het spel van de Macht”) geschreven over de historie van ‘s-Hertogenbosch tussen 1579 en 1629, en de familie Van Broechoven (de Bergeyck). Ook de stamboom van deze familie is vervalst. Ook hierbij waren de broers Alexander en Christophe Butkens betrokken. Interessant bij mijn onderzoek was dat zowel de opdracht tot het opstellen van de (vervalste) stamboom alsook alle akten die eraan ten grondslag lagen bewaard zijn gebleven. Ik was dus in staat de cruciale onjuiste (- vidimus-) akten te toetsen, en ook de betrokkenheid van de familie en hun drijfveren een duidelijke plaats te geven. Bovendien kwam naar voren dat ook het bestaan van altaar-verfraaiingen, zoals de door Donnet beschreven triptiek in de kerk van Tienen (B) hoogst-twijfelachtig is.
    Gegroet,
    &Wim Cöp

Vragen, opmerkingen, reacties, suggesties....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s